Loading

17 Temmuz 2011 Pazar

NLP'nin Önvarsayımları


NLP'nin ilkeleri, önvarsayım olarak adlandırılır, çünkü bunların önce doğru olduklarını varsayar, daha sonra harekete geçersiniz. Bunların doğru veya evrensel oldukları iddia edilmemektedir. Bununla birlikte, bizim deneyimlerimize göre, eğer doğru olduklarını düşünerek hareket ederseniz, yaşantınızın ve başkalarıyla olan etkileşimlerinizin daha etkili, ilginç, doyurucu ve zenginleştirici olduklarını fark edeceksiniz. 

NLP'de tek bir önvarsayım listesi yoktur. Burada en yaygın olarak kullanılanları ve en önemli olduğunu düşündüklerimiz seçtik.

İnsanlar gerçekliğin kendisine değil, gerçekliğin haritasına tepki verirler. 
Bu haritalara göre hareket eder ve iletişime geçeriz. NLP, gerçekliği değil, bu haritaları değiştirme sanatıdır. 

İnsan davranışı amaçlıdır. 
Her zaman bu amacın ne olduğunun bilincinde olmayız. 

Tüm davranışların arkasında olumlu bir niyet bulunur.
Davranışımız, her zaman bizim için faydalı bir şeyler başarmaya çabalar. Bir insan, davranışından ibaret değildir. NLP, eylemin arkasındaki niyeti veya amacı, eylemin kendisinden ayırır. Bir davranışın olumsuz bir şekilde algılanması, onun ardındaki amacı göremeyişimizden kaynaklanır. 

Bilinçdışı zihin, iyicildir.
Bilinçdışı zihin, bilinçli zihni dengeler; doğal yapısında kötü yüreklilik yatmaz. 

Seçeneğe sahip olmak, seçeneksiz kalmaktan daha iyidir. 
Kendinize en geniş ve zengin sayıda seçenek sunan bir harita arayın. Daima seçeneği artırmak için eyleme geçin. En çok seçeneğe, yani en geniş düşünce ve davranış esnekliğine sahip olan kişi, tüm etkileşimlerde, en çok etkileme gücüne sahip kişi olacaktır. 

O an için insanlar ellerindeki en iyi seçeneği kullanırlar. 
Ne kadar yıpratıcı, garip veya kötü gibi görünse bile, o karar, o an için ve sahip olduğu harita çerçevesinde, o kişinin sahip olduğu en iyi seçenektir. Dünya haritalarında onlara daha iyi bir seçenek verirseniz, bu yeni alternatifi seçeceklerdir. 

İnsanlar mükemmel çalışırlar.
Hiç kimse hatalı veya kusurlu değildir. Önemli olan, nasıl çalışmakta olduklarını keşfedip, bunu daha faydalı ve arzulanan sonuçlar yaratmak üzere değiştirmektir. 

İletişiminizin anlamı, aldığınız tepkidir. 
Bu, sizin umduğunuzdan farklı olabilir. İletişimde başarısızlık yoktur; sadece yanıtlar ve geribildirimler vardır. Her deneyimden yararlanılabilir. Eğer istediğiniz souca ulaşamıyorsanız, başka bir şey yapın. 

İhtiyacımız olan tüm kaynaklara ya zaten sahibizdir veya onları yaratabiliriz. 
Kaynaksız ve güçsüz insan yoktur, sadece kaynaktan yoksun durumlar vardır.

Zihin ve beden tek bir sistemdir.
Bunlar birlikte hareket eder ve birbirlerini etkilerler. Diğerini etkilemeden, birinde değişiklik yapmak mümkün değildir. 

Bütün bilgiyi duyularımız aracılığıyla işleriz. 

Başarılı performansı modellemek, mükemmeliğe götürür. Eğer bir insan bir şeyi yapabiliyorsa, bunu modellemek ve başkalarına öğretmek mümkündür. 
Mükemmellik kopye edilebilir.

Anlamak istiyorsan -harekete geç.
Öğrenmenin yolu, yapmaktan geçer.

~

NLP'nin İlkeleri
Joseph O'Connor - Ian McDermott  
Sistem Yayıncılık, Şubat 2001
Çevirmen:  Demet Uyar Ezerler 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder