Loading

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Uğur böceği, Karınca, Yaprak Biti

Uçuç böceği, karınca ve yaprak biti!
Microcosmos filminden

~

"Princeton'da lisans üstü okulda iken, bir kez onu çantamdan çıkanp sarmaşıkların üzerinde koşuşturan karıncaları inceledim ve çok etkilendim. Gördüğüm bir karınca ve bir yaprak biti idi. Karıncalar yaprak bitinin bakımını üstlenirler. Eğer üstünde oldukları bitki ölmekteyse, onu başka bir bitkiye ya da çiçeğe taşırlar. Karşılığında, balsuyu denilen, yarı sindirilmiş yaprak biti suyunu alırlar. Bunu babamın anlattıklarından biliyordum ancak hiç görmemiştim.

Yaprak biti gözümün önündeydi ve bir karınca gelerek bacaklarıyla yaprak bitine vurmaya başladı. Pat, pat, pat. Bu inanılmaz derecede eğlenceliydi! Birden yaprak bitinin arkasından sıvı boşaldı. Büyütülmüş olarak gördüğümden ve yüzey geriliminden dolayı, bana büyük, güzel, parlak bir balonu çağrıştırıyordu. Mikroskobum çok iyi olmadığından, mercekte olagelen renksel bozulumdan ötürü damlayı da biraz renkli görüyordum. Şahane bir şeydi!

Karınca bu topu iki ön bacağıyla kavradı, yaprak bitinden ayırdı, öylece tuttu. O boyutlarda hayat çok farklıdır. Suyu tutup kaldırabilirsiniz! Karıncaların muhtemelen ayaklarında yağımsı, bir şey var ve bununla suyun yüzey gerilimini bozmadan tutup kaldırabiliyor. Bundan sonra karınca ağzıyla yüzey gerilimini bozup damlayı sindirim sistemine gönderdi. Bütün bu olanları izlemek çok ilginçti!"

Richard P. Feynman
Eminim Şaka Yapıyorsunuz, Bay Feynman adlı kitaptan..

1 yorum:

  1. Çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş, karınca forum sitemizden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

    YanıtlaSil