Loading

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Çin Burçları

Efsaneye göre, yaratılıştan sonra Buddha tüm hayvanları çağırır ve toplanmalarını ister. Amacı onlarla astroloji hakkında görüşmektir. O kadar hayvan çeşitlerine rağmen sadece 12 tanesi Buddha’yla görüşmeyi uygun bulur ve yola koyulurlar. Ettikleri zahmeti onurlandırmak için Buddha her hayvana bütün 1 seneye onun adını vereceğine dair söz verir. Ve bu seneler her hayvanın yolda karşılaştığı olaylar esnasında sergilediği karakteristik özellikleri kapsayacaktır. Böylece bu senelerde doğan insanların kaderleri de etkilenmiş olacaktı. 

Seneler belirli periyodik bir döngüye göre dağıtıldı. Her 12 senenin sonrasında hayvanların hepsi kendilerine ait olan senelere sahip oldular, hem de senenin son gününe kadar.



  
Senelerin dağıtımı hayvanların buluşmaya geldikleri sıraya göre yapıldı. İlk sene fareye aitti, çünkü o ilk gelen hayvandı ve dağıtım yapıldığında ilk seslenenlerdendi. Daha sonra onu öküz, kaplan, tavşan ve diğerleri ve en son ise domuz takip etti. Domuz buluşmaya gitmek için bayağı tereddüt etmiş, daha sonra bu davranışından dolayı kendinden utanmış ve yola koyulmuştu. Bu yüzden en son gelen oydu.

Çin astrolojisindeki burçlar, batı astrolojisiyle karşılaştırıldığında, güneşin değil, tamamen ayın etkisinde bulunurlar. Hesaplama ay yıllarına göre yapılmaktadır. Her Çin yılı, kış döngüsünden sonraki ikinci ay doğuş gününde başlamaktadır. Bu yüzden bu senelerin, Avrupa zaman hesaplamasına bakıldığında, 21. Ocak ve 20. Şubat tarihleri arasına denk gelen değişken başlangıçları vardır.
  

   

12 burcu oluşturan 12 hayvan, altı çifte ayrılır. Bu ayrım, eski Çin toplumunun bütün arzu ve isteklerini ortaya koyuyor aslında. Örneğin fare ve boğa, bir çift oluştururlar. Fare zekâyı, boğa ise çalışkanlığı temsil eder. Zekâ, çalışkanlık olmadan kendi başına başarı getirmez. Çalışkanlık ise, zekâyla birleşmedikçe aptallığa dönüşür. Başarı ancak zekâ ve çalışkanlık bir arada olunca, söz konusu olacaktır.

Kaplan ve tavşan da bir ikili oluşturur. Kaplan cesaret ve gücü, tavşan ise dikkati temsil eder. Cesaret, dikkatten koptuğunda küstah olur. Dikkat, tek başına olunca da korkaklığı besler.

Bir başka örnek de at ve koyun ikilisi. At, hedefe doğru durmadan koşar. Koyun ise, uysallığın simgesidir. Eğer bir kişi etrafa bakmadan, çevresiyle uyum sağlamadan yalnızca kendi hedefine doğru koşarsa, çevresiyle mutlaka çatışır, sonuçta hedefine de ulaşamaz. Buna karşın ne pahasına olursa olsun yalnızca çevresine uymaya çalışırsa, hedef kaybolur.



ÇİN BURÇLARININ ÖZELLİKLERİ

Fare, genel anlamda cazibeli, atak, başarı odaklı, doğru ve direkt olarak tasvir edilir. Ayrıca yeteneklidir, eleştirir ve inatçıdır. Anlaştığı diğer burçlar öküz ve ejderhadır.  

Öküz, sabırlı, direnme gücü yüksek, sakin ve muhafazakar bir burçtur. Yeniliklere karşı çekingen davranır, çok çalışkan ve güçlüdür. Ona en uyumlu burçlar horoz ve faredir. 

Kaplan, cesaretli, özgürlüğüne düşkün, risk almayı seven ve duyarlıdır. Bağımsızlığını kuralsız düşünerek ve hareket ederek ifade eder. Anlaştığı diğer burçlar at, ejderha veya köpektir. 

Tavşan, hırslı, melankolik (hissî), çok konuşkan ve barışçıl bir burçtur. Güvene, korumaya çok önem verir ve biraz da korkaktır. Anlaştığı diğer burçlar keçi, köpek ve domuz. 

Ejderha adeta bir enerji paketi gibidir. Güce hedeflenmiş, atak ve oldukça kibirlidir. Bu hayvan doğu kültüründe şans ve gücü sembolize etmektedir. Ejderha burcu, ayrıca tutkulu, akıllı ve istekleriyle ilgili oldukça ölçüsüz bir burçtur. Anlaştığı diğer burçlar fare, yılan ve maymun.

Yılan burcu, kendi kendini çok eleştiren ve olayların derinine inen bir burçtur. Bu yüzden de genelde haklı olmayı ve tartışmaları sever. Doğu kültüründe bilge, zeki ve öngörülü olarak bilinir ve bu yüzden de çok sayılır. Uyumlu burçlar öküz ve horozdur. Kaplan’a dikkat etmesi gerekir. 

At, diğerlerine göre en çok ön planda olmayı ister. At, onların arasında adeta bir stardır. Kendini göstermeyi sever, güzel konuşur, ataktır ve şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Bunun dışında da biraz kendini beğenmiş, yüzeysel ve hafif bencildir. İdeal burçlar keçi, kaplan ve köpektir. 

Keçi, varoluşuyla ilgili haksızlıklara gelemez ve bunlardan sürekli şikayetçidir. Oysa o sanatsal yeteneklere sahip ve çok alımlı bir burçtur. Bazen sebepsiz yere hoşnutsuz, moralsiz ve pesimist olur. Anlaştığı burçlar tavşan, domuz veya attır. 

Maymun, burçlar arasında en entelektüel olanıdır. O, bilgiye aç, kültürlü, eğitilmiş, kaşif, meraklı ve esprilidir. Çevresindeki insanlarla ilişkileri bazen çok yüzeysel ve güvensiz olabilir. İdeal burçlar ejderha ve faredir. 

Horoz, çok açık ve dürüst, ayrıca çok çalışkandır. Elinden her iş gelir. Bunun dışında ise bencil ve kendini beğenmiş bir burçtur. Uyumlu burçlar öküz, yılan ve ejderhadır. 

Köpek burcu, sadık, dürüst, sorumluluk sahibi ve güvenilir olarak tasvir edilir. Ancak bu özelliklerinin yanında içine kapanık, pesimist ve oldukça kuşkuludur. Anlaştığı burçlar at, kaplan ve tavşan. 

Domuz burcunun olumlu özellikleri gerçek sevgide, yardım severliğinde ve çok yönlülüğünde gizlenmiştir. Negatif yönleri ise düzensiz ve bazen de çok saf olmasıdır. Anlaştığı burçlar tavşan veya keçi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder