Loading

2 Ağustos 2011 Salı

Günahlar


İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: Sabırsızlık ve tembellik. Sabırsız oldukları için Cennet'ten kovuldular, tembelliklerinden geri dönemiyorlar. Ama belki de belli başlı sadece bir günahları var: sabırsızlık. Sabırsızlıklarından ötürü kovulmuşlardı, sabırsızlıklarından ötürü geri dönemiyorlar.

Franz Kafka


Yalnızca bir günah vardır, tek bir günah. O da hırsızlıktır. Onun dışındaki bütün günahlar, hırsızlığın bir çeşitlemesidir. Bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşamı çalmış olursun. Karısının elinden bir kocayı, çocuklarından bir babayı almış olursun. Yalan söylediğinde, birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın. Hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, haklılığı çalmış olursun. 

Halit Hüseyni

2 yorum:

  1. Bir de zaman hırsızlığı var sanırım. Boş sözlerle, boş işlerle karşısındakini oyalamak.

    YanıtlaSil
  2. Evet, zaman da en çalınan, öldürülen emanetlerden.. Ve yalnızlık konusuna buradan bağlanılabilir, örneğin İmam Gazali'nin söylediğine göre, "Uzlet iki çeşittir; biri farz, diğeri fazilettir. Farz olan uzlet, kötü işlerden ve kötülüğe bulaşmış insanlardan uzaklaşmaktır. Fazilet olan uzlet ise; boş işlerden ve boş işlerle uğraşan kimselerden uzaklaşmaktır." Hatırlattığınız gibi sürüden ayrılanı kurt kapar, ama yalnızlık ile topluluk arasında bir denge olmalı bir yerlerde..

    YanıtlaSil